Inom scouterna är man ofta ute i skogen. Man får arbeta med kniv, göra upp eld och bygga kojor. Det finns alltså risk att skada sig mer eller mindre allvarligt.

Vad kan man göra själv?


Om man råkar skada sig kan det vara bra att ha kunskap om hur man kan ge sig själv den bästa behandlingen. Vad man kan göra själv är dock lite beroende på vilken typ av skada det rör sig om. Om man får ett sår kan det vara klokt att tvätta det och lägga om det. Om såret är litet och av typen skrubbsår mår det ofta bra av att få vara ifred efter att det rengjorts. Om det är ett sticksår som är djupt eller om såret är stort bör man rengöra det och lägga om det. Om det blöder mycket eller om man känner av tecken på en infektion kan det vara bäst att kontakta sjukvården.

Om man får en sticka ska man försöka plocka ut den. Om det inte går då är det bara att vänta; en sticka brukar ofta komma ut efter någon dag när det börjar bildas var i såret. Om så inte sker är det bra att söka vård.

Vid ett getingstick, ett bistick eller ett fästingbett kan man behandla dem på lite olika sätt. Ett fästingbett behandlas genom att man tar bort fästingen och tvättar bettet. Bi- och getingstick behandlas genom att gadden tas bort. Om såret besvärar kan man smörja det med salubrin eller kyla ner det med en isbit.

Skador på mun och tänder


Om man faller i skogen och landar på huvudet kan munnen eller tänderna ta skada. Ofta kan man inte göra så mycket åt detta på egen hand utan det är smart att kontakta Distriktstandvården så fort man kan. Om man slår ut en tand är det bra att förvara den i munnen eller i lite mjölk tills dess att man kommer fram till tandläkaren. Om man faller och biter sig i kinden eller tungan kan det ofta blöda en del även om såret inte är djupt. Det är dock bara att hålla tryck på det så kommer blödningen så småningom att sluta, såvida såret inte sitter riktigt illa till. Om såret slutar blöda kan man ofta avvakta men om det blir infekterat eller fortsätter blöda bör man förstås kontakta sjukvård.

Utrustning för första hjälpen

När man som scout ska ut i skogen är det bra att ha lite utrustning för första hjälpen med sig. Lite sårtvätt, en pincett, kompresser och lindor bör alltid vara med i packningen. Med dessa saker kan man ta hand om flera skador på bra sätt innan man kan få hjälp av någon som är mer kunnig inom sjukvård.

Kategorier: Scout-filmer

Relaterade inlägg

Scout-filmer

Skaffa städhjälp och få mer tid för scouterna

Det är roligt att vara scoutledare, men det tar också tid. Därför är det smart att skaffa städhjälp så att du kan lägga din kraft och energi på barnen och ungdomarna. Testa städhjälp En scout Läs mer…

Scout-filmer

Samla scoutmärken

När du gått med i scouterna får du möjlighet att lära dig hur man klarar sig i naturen, samtidigt som du kan få nya vänner och samla scoutmärken. Scouterna ger dig möjlighet att utmanas och Läs mer…

Scout-filmer

Äventyr med scouterna

Barn som växer upp har en naturlig nyfikenhet och intresse för djur och natur. Det finns inget bättre sätt att engagera och stimulera barn till ett lärorikt och spännande friluftsliv än genom scouterna. Genom scouterna Läs mer…

tiny-hestia