Scouternas historia är både lång och spännande, men det som kanske är mest intressant för oss svenskar är egentligen hur vi började med scouterna i Sverige. Det är nämligen en ganska spännande historia som innehåller upphittade böcker i skärgården. När det kommer till globala scouter så hölls det första scoutlägret sommaren 1907 på Brownsea Island utanför London. På lägret deltog 25 pojkar från alla samhällsskikt. Det var den brittiska generalen Robert Baden-Powell som var initiativtagare och lägret blev startskottet till scoutrörelsen. Idag har rörelsen cirka 38 miljoner medlemmar i hela 217 länder. Robert Baden-Powell publicerade en handbok till scouterna år 1908 som hette Scouting for Boys. Det ledde till att rörelsen spred sig ganska snabbt, även till länder utanför Storbritannien.

Så här grundades scouterna

I Sverige började scouternas framfart när resesekreteraren för KFUM, Emil Winqvist, läste boken Scouting for Boys år 1908. Efter det genomförde han ett litet scoutläger i Spånga och det ledde till att flera KFUM-föreningar satte igång med scouting under året. År 1909-1910 skrev Dagens Nyheters London-korrespondent och författaren Gustaf Hellström några artiklar om scouting som fick stor uppmärksamhet. Det ledde till att många började engagera sig för scouting. Det sägs dock att scouting etablerades på riktigt när gymnastikläraren Ebbe Lieberath fann boken Scouting for Boys ute i skärgården. Han översatte då boken och grundade sedan scoutkåren Riddarpojkarna år 1910 i Göteborg. Sveriges första scoutförbund grundades 1911 för pojkar och 1913 grundades även en motsvarande förening för flickor. Scouterna fortsätter att utvecklas även idag och nu har de till exempel dragit nytta av tekniken. Tillsammans med Google Sverige har de nyligen haft med sig 360-graderskameror som digitaliserar skogspromenaden för allmänhetens nytta. Kameran tar bilder åt alla håll och på så sätt kan alla få följa med på en skogspromenad.

Var redo, alltid redo

Idag finns det cirka 68 000 scouter i Sverige som är utspridda över hela landet. Flickor och pojkar är numera med i samma förening, Scouterna, vilket är riksorganisationen för scoutrörelsen i Sverige. Den nationella organisationen bildades år 2012. Scouterna innehar det svenska medlemskapet i världsorganisationerna Scouting WOSM och WAGGGS. Den nuvarande generalsekreteraren för scouterna är Katarina Hedberg. Lokala föreningar som bedriver scoutverksamheter kallas för en scoutkår. En kår består ofta av tre till fem åldersgrupper som kallas för avdelningar. Varje avdelning har en eller flera patruller inom sig som vanligtvis består av fem till åtta scouter. Patrullerna brukar själva kunna utforma sina aktiviteter efter intressen som existerar inom scoutmetodens ram. Scouter kan till exempel arrangera uppstädning på stränder, sätta upp olika läger eller hjälpa människor med saker i trädgården. Tänk på att takrenovering är bättre att få hjälp med av proffs, men lite enklare arbeten kan faktiska scouterna hjälpa till med.

Kategorier: Scout-filmer

Relaterade inlägg

Scout-filmer

Skaffa städhjälp och få mer tid för scouterna

Det är roligt att vara scoutledare, men det tar också tid. Därför är det smart att skaffa städhjälp så att du kan lägga din kraft och energi på barnen och ungdomarna. Testa städhjälp En scout Läs mer…

Scout-filmer

Samla scoutmärken

När du gått med i scouterna får du möjlighet att lära dig hur man klarar sig i naturen, samtidigt som du kan få nya vänner och samla scoutmärken. Scouterna ger dig möjlighet att utmanas och Läs mer…

Scout-filmer

Äventyr med scouterna

Barn som växer upp har en naturlig nyfikenhet och intresse för djur och natur. Det finns inget bättre sätt att engagera och stimulera barn till ett lärorikt och spännande friluftsliv än genom scouterna. Genom scouterna Läs mer…

tiny-hestia