De flesta människor har någon gång kommit i kontakt med scoutkåren eller känner till någon som är medlem. Ofta förknippas en scout med ett otvivelaktigt hederskodex där det svurits en ed på att alltid hjälpa medmänniskor samt att vårda djur och natur. En god scout är dessutom alltid pålitlig, ärlig och vänlig.Distinkta kännetecken är också till exempel de propra kläderna som lämpar sig för skog och mark samt den så kallade scouthälsningen som man gör med höger hand.

Att ägna sig åt scoutverksamhet och att vara medlem i scouterna är också något som barn och unga börjar ägna sig åt under skoltiden. Ofta handlar det om att ingjuta hjälpsamhet och social gemenskap samtidigt som man vistas mycket i skog och mark och får en inneboende respekt för djur och natur. Genom att vara en hänsynsfull och trevlig kamrat lever man också upp till själva kärnan i scouternas löfte.

Kanske är det denna bild av samhällets goda kraft i form av friska, glada och hälsosamma barn och tonåringar som gör scoutsymbolen extra tacksam att avbilda i filmens värld där den gärna kryddas med antingen skräck eller skratt. Sinnebilden av scoutlivet utgörs ofta av lägerverksamhet där en hel grupp med ledare och barn åker ut i skogen för att campa och knyta knopar. Att något skulle hända dessa barn som verkligen prövar deras förmåga att överleva är skrämmande och skulle någon vilja dem illa handlar det definitivt om verklig ondska.Skräckfilmsgenren älskar att leka med denna rädsla och låter gärna scouter gå vilse eller hamna i klorna på någon illvillig skurk. Äventyrsfilm passar också en scout. Att överleva vilka prövningar som helst kännetecknar en äkta hjälte. Självaste Indiana Jones var scout.

Även komedin tar gärna hjälp av kårens beredvillighet och driver med den. Dråpligt roligt blir det om dessa pålitliga barn plötsligt börjar busa och skoja med lägerledarna och driva med hela scoutkonceptet. Det finns en hel uppsjö av både filmer och böcker som handlar om just scouter och motsatsförhållandet mellan hederskodex och den mänskliga naturen på både gott och ont.

Scoutlivet och bilden av scouten förmedlas inte sällan av Hollywood men det finns svenska exempel också. 1988 släpptes filmen “Det första äventyret” som handlar om en skolklass som ska åka på skolresa till den jämtländska vildmarken. Barnen delas in i grupper som själva får sätta upp sina tält i regn och blåst. Den första kvällen avslutas med grillfest men redan nästa morgon kastas barnen ut i äventyret när det visar sig att hela klassen blivit försenad och de snabbt måste iväg till nästa etapp. Framme vid en forsövergång går det snett och en grupp barn trillar i och kommer bort från de andra. En kamp för överlevnad som testar deras kunskaper till max tar sin början.

Kategorier: Scout-filmer

Relaterade inlägg

Scout-filmer

Vanliga frågor och svar om scouterna

Är ditt barn intresserad av vildmark och natur? Då kanske det kan vara en rolig idé att skaffa barnet ett medlemskap i scouterna. Även om barn och unga kan komma från olika bakgrunder, religioner och Läs mer…

Scout-filmer

Utrustning för scouterna

Allt fler barn och ungdomar upptäcker att det kan vara riktigt roligt att gå med i scouterna. De uppskattar naturen och att åka iväg på hajker tillsammans med sina kompisar. Men vilken utrustning krävs det Läs mer…

Scout-filmer

Scouterna och första hjälpen

Inom scouterna är man ofta ute i skogen. Man får arbeta med kniv, göra upp eld och bygga kojor. Det finns alltså risk att skada sig mer eller mindre allvarligt. Vad kan man göra själv? Läs mer…

tiny-hestia